Nu ne-am gândit inițial că o să vindem legumele care cresc la Grădina Molcom, dar ne-a cam luat valul jucatului cu răsaduri și a început să se aprindă un beculeț în mintea noastră. Am hotărât să punem un preț pe măsura gustului, muncii și a calității producției noastre. Și imediata întrebare a fost….de ce este prețul legumelor eco considerabil mai mare față de cele din piață. Ce spunem noi:
- Legumele astea au un gust mai bun, de departe și de necontestat. E gustul acela din copilărie, când te duceai în grădină și mușcai direct din roșie și parcă o șleahtă de îngeri cântau în jurul tău la mandolină.
- Cât plătim pe mâncare reprezintă câtă importanță dăm sănătății noastre. Din pricina globalizării și a concurenței crescute, s-a creat în ultimii 20-30 de ani o presiune pe preț. Deci o scădere generală a prețului hranei si implicit a calității. Salata aia care crește în apă și fructele care se coc în containere n-au cum să fie bune. Noi nu folosim specii hibrid făcute special pentru nevoi contemporane – cum ar fi coaja groasa pentru transport mai usor si durata de viata la raft mai mare, rezistenta la boli sau dimensiune. Este important să ne aducem aminte ca cea mai bună formă de medicină este cea preventivă și ce mâncăm e foarte important.
- Fiindcă-s crescute natural, înregistrăm pierderi. Cam 20% din ele sunt de aruncat din pricina dăunatorilor (mană, viermi, limacși), în timp ce aproape 25-30% sunt nevandabile pentru că sunt ‘bătute, crăpate sau pur și simplu foarte sensibile, de-aceea merg la sucuri si preparate. Abordarea noastră vizavi de dăunătorii este mai degrabă non-invazivă, bazată pe principiul că natura rezolvă singură asemenea probleme. Permacultura, ca sistem de gandire, ne-a ajutat foarte mult să știm ce plante se ajută între ele, dar în același timp asumăm o pierdere de recoltă.
- Legumele produse natural nu folosesc insecticide, iebicide sau îngrășăminte de sinteza, de-aceea impactul ecologic asupra solului si a pânzei de apă freatică este redus. În schimb in agricultura conventionala se folosesc ierbicide sistemice care pe de-o parte își fac treaba, dar produc pagube serioase în mediul natural. Exemple sunt Glifosatul (ierbicidul no. 1 al lui Monsanto cunoscut sub marca de Round Up) sau Neonicotinoidele (produs important de la Bayer). Primul ar fi corelat cu niste boli sistemice ale omului (autoimune, imunodepresive, degenerative, alergii) iar al doilea pare-se că are un impact devastator asupra populațiilor de albine. Ambele sunt în analiza la nivelul UE și sunt prevăzute a fi scoase din uz în curând.
- Cumpărând de la producătorii care practică o agricultură restaurativă si cu un impact redus asupra mediului, îi ajutăm la dezvoltarea unei culturi sociale sănătoase care crează și vindecă, nu distruge.
All in all, agricultura ecologica e încă la început. Daca ar creste produsele vândute, ca orice produs economic, îi va scădea pretul unitar. Până atunci, cumpărați cu cap și mâncați cu poftă!
Leave a Reply