Supa anti-răceală a Andreei cu cartofi dulci și năut

Am hotărât să le asociez rețetelor iubite numele celor de la care le-am învățat, ca un patrimoniu al prieteniei și recunoștinței, pus într-un sertar digital. Azi vă fac cunoștință cu o supă de legume care încălzește imediat sufletul, mi-a făcut-o prietena mea Andreea într-o iarnă grea (o, tempora!) când ghetele mele au cedat și-am mers prin nămeți cu picioarele ude. Multă lume spune că supa de pui este apa sfântă care tratează răcelile, dar sincer, viața e scurtă și nu avem timp de zemuri plictisitoare. Hai mai degrabă să încercăm mai multe legume, mai multe condimente, mai multă grijă față de natură. 

Timp de preparare: o oră max, cu tot cu tăiat legume

Ingrediente pentru 4 porții 

  • Mixul minune de condimente: o lingură de boia iute, o lingură de boia dulce afumata, o lingură de cimbru, o lingură de oregano, o lingură de usturoi praf, o lingură de ceapă praf (sau fulgi), o lingură de sare, o linguriță de piper
  • Un cartof dulce mare tăiat cuburi
  • Doi cartofi normali tăiați cuburi
  • Un morcov măricel tăiat cum îți place ție
  • Două cepe mari, taiate solzișori
  • Un ardei rosu tăiat paysanne
  • 6 căței de usturoi tocați mărunt 
  • O conservă de roșii cuburi (400g)
  • O conservă de naut (400g)
  • 4 linguri de mazăre congelată
  • 4 cuburi de spanac congelat (sau câte vrei tu)
  • O cană, două de apă (dacă nu ai cumva veggie broth, cum au adesea youtubberii, dar noi n-avem)

Care e mișmașul pentru supa asta vegană divină

Întâi tăiem toate legumele, organizarea este mama succesului.

Apoi amestecăm condimentele într-un castronaș. Dacă ești cu gusturile puternice, vei ajunge să pui tot mixul de condimente in oală, dacă îți plac gusturile mai delicate, păstrezi o parte din mix pentru data viitoare. 

Sotăm ceapa și usturoiul 3 minute în puțin ulei de măsline iar apoi punem două linguri din mixul de condimente și sotăm în continuare un minut.

Fără milă, punem cartofii dulci, cartofii normali, morcovul, ardeiul, toate tocate și cele 4 linguri de mazăre, le facem o băiță în condimentele din oală și apoi turnăm două căni de apă. 

După 5 minute, turnăm conserva de roșii și lăsăm oala acoperită la foc mic timp de 25 de minute.  

Apoi clătim bine năutul din conservă și îl turnăm peste supa-în-facere, precum și spanacul congelat, toate la fiert inca 5 minute. Gustăm un pic. O să îți placă, dar parcă lipsește mai multă viață, așa că pune cu curaj și cealaltă jumătate de mix de condimente. 

***

Așa ca exercițiu de mindfulness, gândește-te la final de unde a venit mâncarea de pe masa ta. Cât ai fi putut tu să crești pe balcon sau în grădină. Câtă e din România. Câtă vine din ambalaje reciclabile la infinit. Dacă ai putea data viitoare să eviți plasticul când cumperi legume și chiar si condimente.   


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *