Podcasturi despre mediu, sustenabilitate si implicare

M-am obișnuit să merg pe jos, mult, cât mai mult posibil. Când m-am mutat în București dintr-un oraș de provincie, orice distanță mi se părea imposibil de lungă, dar alegeam să o parcurg oricum pe jos, fiindcă așa îmi era obiceiul de acasă. Și acum pot să merg de la Universitate până la primul apartament închiriat din Dristor cu ochii închiși. Apoi a venit vremea angajării și am intrat în cutia de sardine Metrorex sau RATB, descurajată de episoadele în care era să îmi rup picioarele cu bicicleta prin oraș. Avem și mașină, dar e absurd să o folosești în București (din păcate nu suntem mulți care gândesc așa). Acum, de când o duc pe fetița mea de la grădiniță, mersul pe jos a devenit pentru mine o formă de libertate și de conectare cu lumea, fiindcă doar atunci reușesc să ascult podcasturi. Podcastul a devenit în concediul de maternitate forma mea preferată de media, mergeam cu bebele dormind la marsupiu și eu ascultam și ascultam și ascultam și mă simțeam mai puțin singură. Podcastul e o formă intimă de a primi informația și e minunat că tu o poți controla, în funcție de programul și preferințele tale. Are ceva din romantismul radioului cu care am crescut de mică, dar producțiile la care m-am abonat sunt lecții adevărate de storytelling, jurnalism sau role-modelling. Așa că abia aștept momentul când o las la grădiniță pe fetița mea și parcurg vreo 2 kilometri pe jos, în compania unui podcast.

 

Îmi place să ascult podcasturi “generaliste”, care abordează idei și evenimente sensibile și recente din lume, podcasturi despre relațiile dintre oameni, despre femei care au reușit despite the odds, despre creativitate și bineînțeles, despre mediu și cum putem să-l protejăm. Și în cazul podcasturilor simt acel FOMO, frica de a nu rata informație relevantă, în fiecare zi descopăr noi producții recomandate sau premiate și efectiv nu îmi ajunge timpul să mă abonez la toate. Inspir adânc și încerc să nu mă las copleșită, aleg să fiu recunoscătoare pentru momentul meu de plimbare cu căștile în urechi. Azi m-am gândit să vă recomand câteva episoade care au legătură cu subiectele pe care le abordăm și pe platforma MOLCOM: protecția mediului, conștiință, sustenabilitate.

 

  1. What would Jesus drive, de la Rough Translation: dacă în România poluarea ține foarte mult de lipsa de educație, de posibilități economice și capacități administrative, în State daunele pe care le produce omul asupra mediului sunt o chestiune de tabără politică și de…religie? Acesta este un episod despre doi creștini evanghelici care încearcă să găsească un numitor comun între mediu și credință, într-o doctrină religioasă care crede cu tărie că schimbarea climatică nu este provocată de om și nici reală.
  2. A Different View de la BBC Earth Podcast: fascinatia documentarelor BBC in forma audio! Cu o avalanșă de iubire și respect față de Mama Natură.
  3. Our Better Nature de la Hidden Brain: despre cum ne afectează viața în mediul urban și cum natura este un fel de multivitamină fără de care nu putem trăi și care nu poate fi reprodusă artificial.
  4.  Interviu cu Tom Hopkins de la The Sustainability Agenda: Tom Hopkins este inițiatorul mișcării globale Transition Towns, la care aderăm și noi și de la care am învățat despre permacultură și community-building. Tom este un tip cu picioarele pe pământ, nu vorbește idealisto-bla-bla. Cu toate astea, discursul lui condamnă “colapsologia”, această tendință de a discuta despre mediu apocaliptic și preferă să discute despre soluții care le oferă comunităților control și un simț înălțător de a fi împreună.
  5. Biodegradable Products de la Sustainability Defined: doi americani amuzanți își pun tot felul de întrebări, de la cele mai simple la cele mai incomode despre mediul de business si sustenabilitate. In acest episod, cei doi trag semnalul de alarma legat de greenwashing si explica ce este cu adevarat biodegradabil.
  6. The Mindfulness Conspiracy de la Guardian Long Read: o perspectivă interesantă despre cum anxietatea a devenit o vacă de muls a economiei, iar tendința de a simplifica si a vinde o rețetă prefabricată de mindfulness duce la egoism, nepăsare și neimplicare.

Bonus: Podcastul Verde este o productie romaneasca pentru copii despre ecologie. Momentan sunt doar 2 episoade, dar mai vrem!

Voi ce ați ascultat și v-a mișcat în ultima vreme?


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *