Nu e chiar inventat de mine acest chilli, însă am combinat trei rețete ca să ajung la ceea ce numesc eu perfecțiune într-o oală. Plus că-mi place rima. L-aș mânca oricând din noiembrie până-n martie și i-aș duce dorul vara. Cald, ușor afumat, ușor picant, plin de proteine și legume care stau prea cuminți în cămară, parfumat cu zeamă de lămâie, cu o surpriză răcoritoare și una crocantă, cred că am nevoie în vocabular de următorul cuvânt după umami ca să descriu rețeta aceasta. Don’t be fooled de lista lungă de ingrediente, pe majoritatea le ai deja în casă și rețeta-i gata într-o oră, un timp rezonabil pentru gustul final.
Ingrediente pentru 4 porții
- O conservă de fasole roșii sau negre (400 g)
- O conservă de roșii tocate sau întregi (500 g)
- Un cartof dulce de dimensiune medie
- O cană de linte verde
- Un ardei roșu mediu (opțional)
- O ceapă medie
- 4 căței de usturoi
- 100 ml vin roșu
- Amestec de condimente fără de care nu am fi aici: o linguriță boia iute, o linguriță de boia dulce afumată, o linguriță de cajun, o linguriță de oregano, o jumătate de linguriță de scorțișoară
- O lingură de bulion (opțional)
- Zeamă de lămâie
- O cană de apă
- O lingură generoasă de iaurt grecesc (vegan sau cum preferi tu)
- Chilli flakes (opțional, dacă nu îți place picant, extraterestrule)
- Pătrunjel
- Lipii puse câte un minut pe grill sau pâine cu maia prăjită
Care e mișmașul, cum se prepară
Ca să fim organizați, deja tăiem cartoful dulce în cuburi, clătim bine fasolea și lintea uscată și tăiem ardeiul roșu fix în ce formă vrei tu.
Nu vrei să faci o ciorbă de fasole. Vrei o tocană cremoasă care spală fasolea de orice reputație rușinoasă din trecut. Așa că începem elegant cu călit ceapa în ulei de măsline 3 minute într-o oală, apoi adaugi usturoiul tocat, amesteci un minut și apoi faci primul act de magie: torni amestecul de condimente. Miroși, adulmeci, adori ce se întîmplă, dar repede arunci și o lingură de bulion, pentru un gust acid, și-o lași să sfârâie 30 de secunde. Apoi stingi totul cu un păhărel de vin roșu. Jumătate din magie s-a întîmplat deja.
După un minut-două de amestecat , cât să se evapore alcoolul, torni în oală cartofii dulci tăiați cuburi, fasolea, lintea și ardeiul și o cană de apă. Și le lași în plata domnului pentru 30 de minute la foc mic, cu capacul deasupra, dar fără să acopere perfect oala. După 30 de minute verifici ca lintea și cartoful dulce să fie fierte, ca apoi să torni cu generozitate o conservă de roșii tocate (dacă ai conservă de roșii întregi, sfărâmițează-le nițel cu lingura de lemn). Încă 20 de minute de fiert la foc mic, cu capacul semi-acoperind vraja și treaba cu oala e gata.
Pune niște lipii pe un grătar. Toacă niște pătrunjel. Neapărat stropește chilli-ul din farfurie cu niste zeamă de lămâie și chilli flakes. Pune și o lingură de iaurt pe lângă ca să mai stingă din focul picantului. La noi acasă e zi de sărbătoare când gătim rețeta asta, așa să fie și la voi!
Leave a Reply