Cum să reduci consumul de plastic

Circulă pe net glumița cu nu ești român adevărat dacă nu ai, undeva ascunsă in debara, o pungă mare cu pungi mici – de la caise, de la cartofi, de la amarâta de salată pe care ai fi vrut s-o cumperi fară pungă, dar vânzătoarea s-a uitat încruntată, că îi murdărești tejgheaua dacă nu iei pungă. Consumăm o cantitate imensă de plastic – pe noi ne apuca jalea când mergeam săptămânal cu un sac la reciclat, plin cu diverse plastice.
Ce e de făcut? Până să ajungem să trăim zero-waste (uite aici că se poate), o luăm cu pași mici. 3 pași, mai exact, pe care-i poate face oricine, începând de astăzi.

1. Cară cu tine tot timpul o sacoșă de pânză
Obișnuiește-te să arunci în geantă o sacoșă de pânză, niciodată nu știi seara cum dai iama la non-stop și toate poftele cer și o pungă în care să le cari. Mai nou, am cumpărat pungi de hârtie de la un depozit (super-ieftine) și ne cântărim morcovul/banana/kiwi-ul în ele, chiar dacă vânzătoarele de la supermarket/din piață s-au uitat inițial circumspect („vă rog eu, luați punguța, e gratis”). Refuză punga de plastic de la orice tip de magazin, nu doar de la cel în care-ți faci refill-ul de mâncare. N-ai nevoie de pungi de la niciun brand de haine.

2. Pune-ți apa de acasă într-o sticlă de metal
Acum că-i vară și ne prelingem pe asfalt de căldură, ni se pare că salvarea de la insolație vine într-o sticlă de apă la jumătate. Repetă după noi: sticla de jumătate este dușmanul – pe lângă că e cel mai profitabil articol din industria băuturilor răcoritoare, consumul de plastic provenit din PET-uri e nejustificat de mare. Noi ne-am obișnuit să ne preparăm dimineața apă vie într-o sticlă un pic mai măricică și ne ajunge aproape toată ziua. Nu e musai să fie sticla de metal, important e să nu generăm zilnic mai mult plastic decât trebuie.

3. Alege să cumperi produsele în ambalaje de hârtie
Nici hârtia nu e perfectă, dar nici nu aștepți 500 de ani să se descompună. Bașca, să produci plastic e un proces mult mai toxic versus producția de hârtie. Așa că în fața unui raft de ciocolată, alege ambalajul de carton. În fața unui raft cu produse de igienă, alege săpunul ambalat în hârtie sau gelul de duș în sticlă de sticlă. În fața frigiderului cu înghețată, alege înghețata la dozator.

Ni se pare că nu suntem nici la jumătatea drumului pentru a reduce consumul de plastic, însă suntem optimiști – acum reciclăm în același sac, o dată la două săptămâni. Această mică Sfântă Treime în care credem e dintr-o poveste mai mare, pe care încercăm s-o integrăm în viața noastră: reduce-reuse-recycle. Dacă ați făcut și voi pași mici către reducerea consumului de plastic, ne-am bucura să le aflăm într-un comentariu!


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *