Sistem de colectare compost. Gradina Molcom – Magazinul Zero Waste Bucuresti

Din ianuarie 2021, impreuna cu Ana Maria de la Magazinul Zero Waste din Bucuresti organizam un mecanism de colectare materiale compostabile – pentru a fi transformate in compost, pentru prietenii magazinului – ca suport pentru un stil de viata moral, cat mai low-impact-living. Acest aranjament este gratuit – fara costuri pentru persoanele care genereaza resturile compostabile.

Noi la Gradina MOLCOM si cativa prieteni compostam intr-un mecanism informal de 4-5 ani, de aceea ne-am extras un set de bune practici pentru aceasta activitate pe care le voi impartasi mai jos.

Punctul de colectare: Magazinul Zero Waste din Bucuresti

Punctul de compostare: Gradina MOLCOM – Moara Vlasiei, jud. Ilfov

De ce facem asta: impreuna reusim sa salvam de la groapa de gunoi intr-un an de zile peste 15.000 de litri de resturi care se vor transforma in compost – cu toate beneficiile pentru sol si natura.

Cand resturile compostabile ajung la groapa de gunoi, genereaza metan (un gaz mai periculos decat CO2 pentru incalzirea climatica), polueaza panza de apa freatica sau genereaza mirosuri urate (viata grea pentru comunitatile ce locuiesc langa gropile de gunoi – vezi diverse probleme cu groapa de gunoi din Glina). 

Mecanismul de depunere si preluare e simplu, dar merita mentionate principiile de baza sau cateva reguli de buna desfasurare, pentru ca initiativa sa functioneze bine si sa isi castige rezilienta pe termen lung

CUPRINS [ce gasiti in acest articol]:

1. PRINCIPII de buna functionare a sistemului nostru de compost comunitar
2. REGULI pentru compostare
   – in ce colectez resturile de compostat – cum le aduc la locul de colectare
   – ce resturi se composteaza, ce ‘intra’ la compost
3. ASPECTE FINANCIARE

 

 

PRINCIPII:

1. “Orice sistem functional este puternic (si rezilient) in masura rezistentei celei mai slabe verigi  “Every system is only as strong as its weakest link”.

In acest mecanism de colectare materiale compostabile – cel mai greu ii este subsemnatului, Mihai (fara a fi melodramatic). In fiecare week-end, in timpul personal – care mi-e tare putin (familie, job, gradinarit, alte activitati), timp de 4-5h, incarc minim 8 butoaie + altele (pungi, caserole, mici borcanele de sticla/plastic, etc) in masina personala – cu care transport copilul, familia – le transport la gradina, golesc butoaiele, pregatesc mixul de compost (resturi compostabile + materiale de carbon – rumegus, paie), spal butoaiele, le returnez la punctul de colectare, fac curatenie in zona de colectare samd. Acestea fara nici un cost pentru participanti.

Daca regulile solicitate nu sunt respectate sau activitatea devine prea anevoioasa sau neplacuta pentru mine – eu ca persoana ce facilitez acest mecanism de preluare compost, mi se diminueaza motivatia de-a mai organiza toata activitatea 🙂

2. Gandire proactiva si empatica: in general va incurajez sa incercati sa va ganditi la impactul actiunilor proprii sau sa luati in considerare si nevoie altor persoane din acest mecanism de colectare compost – cum ar fi colegii dvs care aduc compost, Ana Maria de la Magazinul Zero Waste sau al persoanei ce colecteaza compostul. Pe scurt gandire proactiva pentru a avea cu totii viata mai usoara in acest sistem.

3. Relatia cu regulile (de mai jos): regulile sunt de respectat – fara negociere :).

Insa (1) daca nu reusim integral, nu-i nimic si (2) a ajunge sa le respectam e o ‘Cale’ – nu neaparat ceva binar care trebuie sa se intample de maine.

 

 

REGULI pentru adus resturi compostabile la punctul de colectare pt. a fi preluate in sistem

a. In ce colectez si aduc resturile mele
Este cel mai indicat sa va cumparati un butoi mic, de de 10-20 litri cu capac etans – pe care sa il goliti saptamanal sau o data la 2 saptamani in butoaiele de la punctul de colectare. Alternativ sunt bune si galetile cu capac etans. Cateva exemple vizuale care sunt – in experienta mea, cele mai indicate modele:


– cu capac etans: ca sa nu va miroasa in casa resturile dupa cateva zile (mai ales in timp de vara)
– golite saptamanal sau 1 data la 2 saptamani: in timpul iernii mirosul nu e o problema mare, dar spre mijlocul verii poate deveni o problema – mai ales ca vara consumam mai multe fructe-legume -> resturi mai multe, se umple galeata mai repede.

Daca nu stiti de unde sa cumparati galeti, va recomand Piata Obor – este un magazin de unde cumpar eu care se afla aici. Se mai poate comanda si online ori va pot cumpara eu si vi le las la punctul de colectare.

Daca doriti din proprie initiativa sa cumparati vreun butoi pentru punctul de colectare – va rog sa n-o faceti fara sa va consultati cu mine – de preferat fiind ca sa sa achizitionez eu orice butoi nou – intrucat acestea au nevoie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a fi util pentru toti: sa fie posibil de carat de 1 persoana, sa aiba manere pentru manevrare usoara, sa fie etanse, peretele suficient de gros & ne-casant pentru a rezista la manevrare repetata, samd). In acest moment sunt 2 butoaie de 50-60 de litri aduse din initiativa proprie a unor participanti – momentan le vom pastra, dar e posibil sa ne despartim de ele la un moment dat.

> Pungile de plastic etichetate drept compostabile: nu le incurajam in mod deosebit pentru ca:
– nu sunt sigur de compostabilitatea lor in sistemul meu de compost, de-aceea preluatul lor este pt. moment un risc pentru Gradina Molcom
– pungile, in general incurajeaza comportamentul ‘consumerist’ de folosire a unor materiale ‘disposable’, de unica folosinta

> Pungile sau recipientele de plastic de unica folosinta (caserole, borcanase, samd): de evitat in totalitate.

Plasticul de unica folosinta – pe langa problemele de logistica a debarasarii lor – sunt o solutie imorala de comportament de consum la care – ca cetateni constienti ai planetei, este nevoie sa renuntam cat mai repede.

Daca le folositi – ele vor reprezenta munca suplimentara pentru mine ca sa le-aduc intr-o conditie optima pentru a le creste sansele de-a fi reciclate; mai exact sa le spal minutios, sa le clatesc pus la uscat, dus la un loc de reciclare cunoscut ca le va recicla, samd. Fiecare este responsabil de plasticul propriu – la fel cum fiecare este responsabil de destinul/karma proprie. Eu personal nu pot sa arunc plastic de unica folosinta la gunoi, de-aceea evit sa-l folosesc pe cat se poate sau incerc sa-i cresc sansele de-a fi reciclat.

Uneori ingrijitul de plasticele de unica folosita ‘ale altora’ pot reprezenta pt mine o crestere cu 25-30% a timpului alocat pentru aceasta activitate -> nu prea e motivant.

> Pungile de hartie, cutii de carton samd: desi sunt un material compostabil bun, nu le recomand pentru depozitare/transport intrucat:
– resturile de compostat dupa cateva zile incep sa se descompuna -> sa produca zeama care (1) poate deteriora partea inferioara a cutiei/pungii hartie-> se poate rupe la minima manipulare sau produse zeama/murdarie sau mirosuri urate in masina
– se transporta dificil in general

La una din colectarile de materiale compostabile s-a intamplat exact asta – compostul a fost adus in pungi de hartie, dar acestea s-au rupt usor la baza, iar la o minima manevrare, s-au deteriorat de tot – a fost necesar sa fie adunate resturile ‘manual’. Cu siguranta intentia din spate a fost una buna – asemenea situatii se mai intampla, mai ales la inceput – dar pe viitor este de preferat sa evitam hartia ca ambalaja al compostului.

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]
Este de preferat ca la punctul de colectare sa depozitam resturile personale aduse pentru compostare in butoaiele puse la dispozitie si mai putin lasat in pungi sau recipiente proprii.

Butoaiele sunt mecanismul optim de depozitare la punctul de colectare, respectiv transport si descarcare la punctul de compostare.

Daca spre sfarsit de saptamana butoaiele se umplu – va rog sa-i semnalati Anei sau mie (via canalul de WhatsApp) si pentru saptamana viitoare vom suplimenta butoaiele de la punctul de colectare – este un sistem organic ce va suferi imbunatatiri pe parcurs.

b. grija pentru curatenia la punctul de colectare si curatenia butoaielor. Este responsabilitatea tuturor ca sa tineti curata zona de colectare – fiind un serviciu gratuit. Va rog sa tineti zona curata si butoaiele cat mai curate pe exterior. Daca se intampla sa varsati pe jos resturi de mancare din propria ‘incarcatura nou adusa’ este in primul rand responsabilitatea voastra individuala ca sa strangeti ce v-a cazut. De asemenea, daca ati varsat vreo substanta lichida/semi-solida pe un butoi – va rog sa stergeti butoiul respectiv cu servetele – repet, este de datoria tuturor sa tinem butoaiele curate.

c. cum sa fie resturile mele: cat mai maruntite, de dimensiune cat mai granulara/mica – voi detalia mai jos.

d. ce materiale se pot composta. De principiu, orice are o sursa organica poate fi compostabil intr-un sistem de compostare de tip gospodarie (ca al meu) sau compostare industriala. Totusi pentru ca eu nu am utilajele sau spatiul alocat compostului comparabil cu un sistem de compostare industriala si de-asemenea, zona de compost este incorporata in design-ul unei gospodariei familiale – sunt anumite limitari de avut in vedere.

!IMPORTANT! Principiul cel mai important de avut in vedere este dimensiunea resturilor aduse pentru compost – poate mai important decat “ce pot composta

Materialele aduse pentru compost se tranforma mai repede in compost, incheind un ciclu ‘resturi gospodarie’ -> ‘compost utilizabil in gradina’, daca sunt de dimensiune cat mai mica.

Un ciclu de compost poate dura de la 2-3 saptamani pana la 6-10 luni, durata fiind direct proportionala cu granularitatea resturilor aduse pentru compostare. Este de preferat ca materialele generate in sistemul nostru de colaborare sa aiba un ciclu cat mai scurt (deci o granularitate cat mai mica) de transformare in compost, atfel incat sa nu se blocheze zonele de procesare compost cu resturi cu durata mare/lunga de transformare in compost – astfel a nu bloca mecanismul de colectare-compostare in general. Acesta pentru ca sistemul nostru generaza resturi saptamanal volume considerabile de resturi care au nevoie sa fie procesare & tranformate cat mai scurt in compost utilizabil.

De aceea, va rog ca inainte de a va depune resturile voastre in butoiul, galeata sau punga cu care va aduceti resturile la magazinul Zero Waste pentru compostare – SA LE MARUNTITI (prin rupere sau taiere) in bucatele cat mai mici, de preferat nu mai mari de 3-5 cm (cu cat mai mici, cu-atat mai bine). Sugerez sa faceti aceasta activitate de ‘maruntire’ inainte de-a le pune recipientul vostru – sa nu o lasati pe ziua in care intentionati sa le-aduceti la magazinul Zero Waste – intrucat dupa 1-2 zile resturile pot suferi modificari de textura sau miros, devenind mai dificil de manevrat – lipicioase, sfaramicioase, cu miros samd.

Ce puteti aduce pentru compostare la punctul de colectare, magazinul Zero Waste – si va intra in procesul de compostare la Gradina Molcom
– produse vegetale: resturi legume, fructe, citrice
– produse de tip carbohidrati: paine, biscuiti, fursecuri, samd
– resturi de seminte, nucifere, boabe de diverse feluri (fasole, linte), cereale in forma primara sau procesate – cum e faina, samd
– mancare gatita: da – cu precizarea ca va rog sa aduceti masa mai uscata a unei mancaruri, nu neaparat sa varsati borcanul integral cu ciorba in butoiul pt compostare 🙂
– produse animale: branzeturi, iaurt, carne, oase
– produse din hartie: cartoane, hartie – de preferat din hartie fara colorant. Va rog ca hartia adusa sa nu fie de tipul celeia cu o pelicula de plastic pe ea – folosita de exemplu la paharele de cafea de unica folosita. Nu sunt  compostabile, de altfel sunt si relativ dificil de reciclat – in Romania nu cred ca se recicleaza.
– produse din plastic biodegradabil: de principiu da – insa as vrea ca volumul acestora sa fie redus la minim, spre deloc.
– ulei de gatit folosit: da
– resturi din casa: flori, crengi, ramuri, bete: da – maruntite corespunzator.

Ce se mai poate aduce pentru Gradina Molcom – care nu se vor transforma in compost:
– vase ceramice sparte, portelan, etc – acestea se vor transforma in material pentru pavaj

e. Pot sa-mi aduc compostul singur(a) la Gradina MOLCOM? De principiu da, mai ales in timp de vreme frumoasa (vara-primavara) si mai ales in weekend – insa e nevoie sa ne sincronizam intrucat momentan nu locuim la Gradina Molcom. Putem comunica pe WhatsApp.
Daca faceti o vizita la gradina pentru a va aduce compostul – va pot face si-un tur al gradinii, puteti petrece si-un pic de timp in natura.

Spre final iata un mic album de poze pentru a intelege un pic mai bine tot procesul de colectare-compostare in diversele sale faze: colectare, transport, debarasare, adaugare de material tip carbon peste resturile alimentare (pentru a se produce compost, samd).

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]
DONATII SI ASPECTE FINANCIARE

Desi participarea la sistem este gratuita – donatiile sunt bine-venite pentru a acoperi cheltuielile initiale sau recurente – necesare pornirii, dezvoltarii si functionarii sistemului de compost.

Metode de donatie/participatie financiara disponibile:
– abonare via Patreon: patreon.com/gradina_molcom 
– donatie directa via tranfer bancar:  IBAN  RO52INGB0000999902553985  deschis pe numele Mihai Abagief
– Revolut, catre nr. telefon 0722 596 482

Donatiile dvs. vor fi folosite pentru:

– combustibil necesar pentru transportul saptamanal al materialelor compostabile la punctul de de compostare, aproximativ 120 de lei/luna
– achizitie periodica de rumegus/talas de lemn si/sau paie –  critic pentru mecanismul de compost. Ultima asemenea achizitie facuta in Aprilie 2021 a costat ~900 de lei – ar trebui sa acopere nevoia de 3-4 luni
– cumpararea de butoaie noi sau inlocuirea celor ce vor deteriora. 7 butoaie cumparate pana acum x 35 lei pret mediu  de lei => peste 200 lei (pana acum)
– amenajarea zonei de la punctul de colectare – Magazinul Zero Waste Bucuresti – inceputa in Aprilie 2021: 1000-1500 lei
– construirea sau extinderea zonei de compost. De exemplu in Martie-Aprilie 2021 am investit aproape 1000 lei pentru dezvoltarea zonei de compost pentru a acoperi nevoile intregului an tot 2021 (speram :). Posibil ca suma sa creasca spre 1500-2000 lei, dupa atasare si a unui mic acoperis.
– o ciocolata, din cand in cand – pentru sotie – ca ma ‘rabda’ sa dispar in pretiosul timp de week-end cate 5-6 ore ca sa ma ocup de compostul comunitar :))

La aceste cheltuieli nu este ‘factorizata’ in vreun fel munca personala – ~5-6 ore/saptamana (ridicat butoaie, transpost, desertat-curatat butoaie, pregatit mix compost, transport inapoi butoaie, curatenie zona compost). Daca m-ar intreba cineva la cat mi-as evalua timpul meu lunar petrecut, as spune ca pe la aproape ~ 800 lei/luna.

Planuri de investitie pt. viitor cu parte financiara
– in viitor: achizitia a unui tocator de crengi – pentru a reduce volumul de rumegus/talas cumparat. Exemplu aici: . Pretul mediu pt. un echipament decent si versatil este de ~3000 RON
– posibil o mini-remorca pentru transport butoaie compost: ~5000 RON
– si mai in viitor: cumpararea unui tocator de frunze (ce va fi folosit de fapt pt. tocarea resturilor compostabile). Model de echipament: https://amzn.to/3a1D667, 150-200 EUR

 

 


Posted

in

by

Comments

One response to “Sistem de colectare compost. Gradina Molcom – Magazinul Zero Waste Bucuresti”

  1. Adrian Mitiș Avatar

    Bravo, Mihai! Ai reusit sa faci functionala o idee utila, si eco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *