Într-o lume ideală, hrana este curată, gustoasă și producerea sa nu afectează în niciun fel mediul înconjurător. Într-o lume reală, azi a fost o zi proastă și o vom trata cu un munte de ciocolată! Și-am uitat apa acasă și o să cumpăr o sticlă de jumate, fiindcă leșin de sete. Și o să rezolv seara cu o cină cu nachos și guacamole din avocado, cu o sesiune de netflix&chill. Și e ok să fie și zile rele, dar sunt și mai ok zilele când suntem atenți la ce mâncăm, nu doar pentru sănătatea noastră, ci pentru binele întregului ecosistem de producere a hranei.
Sunt multe lucruri putrede în industria alimentară, la nivel local, european și mondial. Unele se văd pe eticheta alimentelor, altele se văd în prețuri, altele nu se văd deloc, până nu apar jurnaliști care să le aducă pe agenda publică. Asta face echipa de documentariști ai serialului Rotten/Putreziciune de pe Netflix, aflat deja la al doilea sezon (este aceeași echipă care a călătorit alături de Anthony Bourdain în seria No Reservations). Acest serial documentar pătrunde în culisele lanțului alimentar pentru a scoate la lumină adevăruri neplăcute și forțe oculte care controlează ceea ce mâncăm. Sunt 12 episoade de câte aproximativ 45 de minute. Aflăm aici despre alimente contrafăcute, despre cât de reală e schimbarea climatică în anumite locuri din lume, despre cum producătorii locali sunt forțați de giganți să vândă la un preț derizoriu, despre lenta dispariție a fermierului mic (și renașterea lui).
Nu am fost niciodată oamenii ăia care trimit către prieteni videoclipuri despre adevărurile industriei alimentare, în special cea de carne, cu imagini brutale despre cum sunt omorâte animalele. Nup, nu credem că prin mesaje tragice și alarmante vom reuși să schimbăm comportamente și percepții. Oricum, serialul nu o să vă întoarcă pe dos stomacul, nu e genul acela de imagistică. Când vine vorba despre realitatea din farfurie sau de la raft, logica, datele, faptele, toate spuse intr-o poveste coerentă, cu și despre oameni s-ar putea să funcționeze mai bine. Asta încearcă să facă serialul documentar Rotten invitând la masă cât mai mulți actori din lanțul industriei alimentare, de la oameni de știință, la producători, la afaceriști. Serialul a fost acuzat că stârnește panică și îi dă sentimentul consumatorului că nu mai poate avea încredere în nimic, că nu mai are opțiuni/alternative. Și e adevărat că nu în toate episoadele apare acea rază de lumină, acea alternativă. Dar în multe episoade se întrezărește schimbarea – din puterea comunităților mici, din tehnologie, din schimbarea legilor.
Credem că e important să digerăm informația, fără să simțim greutatea subiectului doar pe umerii noștri, de consumatori. Am spus de mai multe ori, la fel ca in cazul industriei de fast fashion, nu e corect ca vina să cadă DOAR pe consumator. Atâta timp cât consumăm cu moderație, înțelegem că alimentele locale sunt mai bune, dar alegem din când în când exotisme pentru răsfăț, atâta timp cât tratăm hrana cu respect, cu recunoștință și nu pe repede înainte, datoria noastră de consumator e (aproape) îndeplinită.
Voi ați văzut serialul? Ce părere aveți?
Leave a Reply