Gradina noastra la inceput de August 2019

Grădina Molcom a evoluat frumos în ultimii ani,  însă n-am avut noi timpul necesar pentru a-i spune povestea pe îndelete, cum ar fi meritat (ahem, bebe). La început de August, cea mai bogată luna din an, vă povestim un pic despre ce ne mai face gradina si proiectul nostru de gospodărie eco-sustenabilă.

Ca despre orice ființă vie, sunt tare multe multe de zis despre trăirile sale cotidiene. Asa simtim si noi Gradina Molcom, ca pe o ființă complexă, care ne primeste în vatra ei, are grija de noi, ne protejează și din cand în cand ne pune la încercare, ne învață lucruri noi, ni se dezvăluie diferită.

Grădina noastră este împărtită în 3 zone: cea de legume, livada – o viitoare pădure hrănitoare și zona de habitat, cu utilitățile ce le dezvoltăm pentru a avea o viață mai ușoară.

In ZONA DE LEGUME, grădinarii știu ca august este perioada cea mai încărcată, și de roade, și de muncă. După luni întregi de muncă susținută la făcut răsaduri, îngrijit răsaduri, plantat, udat, iubit samd – mai toate legumele încep să dea in pârg. După un sfârșit de iulie în care aveam mai recolte timide, din august am inceput serios să recoltăm tomatele de multe soiuri, ardei, vinete, castraveți, pepeni, dovlecei, sfeclă, gulii, fasole verde, plante aromatice și multe altele.

Mândria noastră, ca în toti anii anteriori sunt  tomatele, din care recoltăm in jur de 8 soiuri – cherry sau de dimensiune mare. E-o bucurie să le culegi, mirosul lor e preferatul nostru din toată lumea. Fetița noastră le mănâncă direct de pe vrej, iar noi asta mâncăm la fiecare cină – salată mozaic de roșii. Avem și niște recoltă mănată, dar parca mai bine comparativ cu anii anteriori – cand amestecul de ploi puternice & temperaturi foarte crescute ne-au dăunat  recoltele. Bine, anul ăsta am evoluat un pic, ne-am facut munca mai ușoară: am instalat un sistem de udare prin picurare ce face minuni. Și din fericire, am asimilat diverse lectii de gradinărit învățate pe piele proprie – cum ar fi distanța între plante, mulcirea adecvată, planificarea plantelor companion, și diverse metode de lucru mai deștept. 

Si pentru ca gradina să fie generoasa cu noi tot parcursul anului, am plantat recent și micile rasaduri sau seminte pentru recolta de toamnă, mai exact varză, castraveți și fasole.

Prin LIVADĂ, numai de bine. Avem o vreo 40-50 de pomi, plantati succesiv in ultimii 5 ani si o buna parte din ei au inceput să intre pe rod. Petrecere! Avem 4 meri generoși, 4 pruni, 2 peri, 2 gutui, cireși, vișini și o puzderie de cordoduși, cei din urmă primiți moștenire când am cumpărat pământul. Surprizele acestui an sunt un măr plantat anul trecut care în primul sau an s-a încăpățânat sa ne dea 1 fruct, respectiv un alun de la care în 2019 am avut prima aluna :). Avem vreo 6 nuci care ne plac tare mult – de la an la an se îndesesc ca frunziș și se înalță. Plus desigur, Nucul cel Mare, acest axis mundi al grădinii noastre, care ne dă rod și umbră generoasă și o distrează pe fetița noastră, căci ne-o creangă am legat un leagăn.

Sunt vreo 5 pomi ce va trebui să-i inlocuim pentru ca s-au uscat, dar nu ne supărăm, mulți pomi am fost nevoiți să înlocuim și-o vom face în continuare, cu lecția învățată. Pomii au o perioadă de adaptare la noul pedoclimat și dacă au noroc prind rădacini în 1-2 ani. Noi plantăm pomii într-un areal arid & neirigat, de aceea sansele lor de a se prinde, comparativ cu-o plantare a unui pom lângă casă/in spatele curtii, sunt ușor mai reduse. Pomii noștri, pe langa ploaie, sunt udati într-un an de maxim 5 ori/an, în perioada de stres termic/hidric maxim, respectiv Iunie-Iulie. Merită menționat că anul ăsta am avut concurență serioasa la nectarine de la coțofene, care inainte de a se coace fructele au dat iama serios in ele si ne-au lasat in cateva zile fără recolta unui intreg pom.

Desi am plantat de toate în livada Gradinii Molcom, vedem cu interes, chiar si talc – căror specii le prieste pedoclimatul zonei noastre, dezvoltandu-se cu prosperitate – versus alte specii mai timide. Asta am auzit-o la bătrânii din localitate, ca specia X sau Y ‘merge’ sau ‘nu merge’ la noi în comună, dar circumspecți, noi am plantat de toate, sperând la toate. Nuciferele, merii, perii, gutuile, prunii sau ciresii/visinii se simt în mod deosebit bine în timp ce piersicii, nectarinii & migdalii au avut probleme de intelegere cu locurile noastre. Cu smochinii ne chinuim de cativa ani sa ne ‘lipim’ și încă nu ne iese, dar avem răbdare să ne găsim perechea.

Ah si corcodusii – cu ale sale 3 soiuri ce le-avem la gradina, au poposit în cazanul de tuica al bunului nostru vecin, Nea Gogu – de unde, ca si anul trecut, se intorc spre noi in forma unei sticle de licoare ‘aparte’.

Livada ne mai dă o gramada de masă verde disponibila, ce-o folosim în grădina pentru mulcitul straturilor de legume, iar dacă ne rămâne daruim în sat vecinilor pentru animale. E posibil ca de la anul să începem să băgăm fânul la baloți, elegant.

Prin GOSPODARIE & ZONA DE HABITAT desi in perioada asta timpul e alocat prepondent grădinăritului – am mai trebăluit un pic. Merita în mod deosebit de menționat rulota – ca însumare a unor principii de viață minimaliste & reziliente (va urma un articol dedicat pe tema asta), unde ne simtim din cale-afara de bine si-o împărțim uneori și cu prietenii buni.

Instalăm des cele 2 hamace unde lenevim, am cumparat un set frumos de masă cu băncuțe, pentru mesele câmpenești iar fetiței noastre i-am cumparat o mica piscina în formă de barcă, unde se distrează copios. Ah, si ne-am decis să ne facem viata mai ușoară si-am cumparat o mică plită electrică pentru a găti la grădina, când e nevoie.

Ca novici în permacultură, printre muncă și deconectare de nebunia vieții, încercăm să simțim cât mai bine locul – să vedem cum ar vrea el să se aseze și mai putin să impunem noi o viziune asupra locului. Invățam din greseli – din care-au fost destule- și nu ne grăbim în mod deosebit. Timpul le așază pe toate.

Si in loc de incheiere, iata mica noastră colectie de poze – ca instantaneu al inceputului de lună august.

 

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail”]


Posted

in

by