Avem o relatie aparte cu mancarea, suntem fundamental legati de ea pentru traiul fiziologic cotidian, ca sursa de energie. Nu mai ducem neaparat lipsa de nutrienti, am inceput sa ne dezvoltam o mai ales o relatie psihologica cu hrana, ca sursa de fericire, placere temporare sau permanenta, coltisor in care ne refugiem cand viata noastra noastra cotidiana nu e cum ne-o dorim sau e lipsita de placere, de bucuria de-a trai.
Mancarea ne ofera printre altele satisfactie instanta (instant gratification). Pentru a putea sa observam un pic fenomenul relatiei noastre cu mancarea, e nevoie de-o dorinta de obiectivitate si-un efort constant de-a observa felul in care mintea noastra se raporteaza la hrana, mai ales in acele momente intense cand un ceva ‘tare-tare-tare gustos’ ni se prezinta simturilor. Unde ceva ‘tare-gustos’ poate sa fie ceva dulce, sarat, gras, cald, aromat – daca-s toate deodata e si mai bine (si intr-un cuvant i se spune umami).
Ma rog, povestea e lunga, cele de mai sus sunt doar o introducere ce invita la introspectie si cum putem fi mai liberi (pentru ca da, dependenta de placerea hranei ne face mai putini liberi) si mai corecti fata de noi insine, natura, mediu, societate samd.
Am o relatie roller-coaster cu mancarea, incerc sa fiu vegetarian. Sunt om, am slabiciuni, simturi, o viata diversa si complexa ca amestec de experiente placute-neplacute, asa ca uneori mai ma scap la o gustare de carne ori mancata social (la o masa in familie/prieteni) ori singurel, cand simt nevoia de ceva gustos care sa-mi ofere comfort/placere la minte-trup. Am avut perioade mai lungi sau mai scurte (ani, luni) de vegetarianism si cumva mi-e dor de perioada cand eram exclusiv vegetarian :).
Nu sunt felul de om care face in vreun fel prozelitism pentru a promova vegetarianismul, insa personal cred mult in el – intrucat consider ca face bine atat la nivel individual, cat si la nivel social, colectiv. De-asemenea, nu cred neaparat in extreme – ci mai degraba cred ca vegerarianismul este un instrument din tolba de unelte de viata sanatoasa & facere de bine de care un om poate deveni constient si apoi aplica usor-usor, principii din acesta. De-aceea, cred ca cineva care incepe sa manance mai multe legume/fructe si mai putina carne & de-asemenea carne si din ‘surse’ mai corecte (animale crescute local, cu conditii de viata decenta si cu respect pentru ele si viata ce si-o dau pentru noi, cu o hrana sanatoasa si-o doza de libertate pentru animale), este un avans considerabil :).
Asa ca pe scurt, motivele mele pentru care incerc sa fiu eu vegetarian, poate si vegan sunt de:
– ETICA
– SANATATE
– INCALZIRE GLOBALA & ECOLOGIE
– BUNASTAREA MINTII
1. ETICA.
Un procent foarte mare (nu stiu cat dar cred ca spre 90%) din animalele consumate comercial prin canalele de comert ‘modern’ cresc in niste conditii barbare.
– spatiu de locuit: animalele sunt crescute in spatii mici mare parte din viata (sau chiar toata viata in custi/spatii inchise), de dragul economiei de spatiu si eficientei economice – ca intr-o inchisoare. Pentru aceste fiinte care-si dau cumva viata ca noi sa traim, este inuman – asta pentru ca si aceste animale sunt destul de evoluate, au o viata psihica, emotii, o dorinta de-a le fi bine (asa in felul lor primar/mai primitiv). Felul in care tratam diversele specii de animale de pe planeta spune multe despre noi (ca specie umana).
– hrana & sanatatea animalelor: De dragul productivitatii comerciale, adica crestea cat mai repecte in masa corporala pentru o sacrificare productiva, aceste animale sunt hranite cu toate prostiile pamantului: fel de fel de nutreturi concentrate, cereale amestecate cu niscaiva chimicale ce le aplifica cresterea, un mix ‘sanatos’ de medicamente (printre care antibiotice) sau similare. Este foarte diferita alimentatia de ferma vs. alimentatia lor naturala/in mediu natural. Si-n agricultura producatoare de ce constituie hrana principala pentru animalele din ferma, Glifosfatul lui Monsanto sau Neonicotinoidele lui Bayer sunt sistemice – s-au impamantenit profund in sistemul de productie, chimicale catre se transfera ulterior pe ‘lantul trofic’ – catre lantul final adica omul, sic :).
Si un pic despre combinatia de spatiu vs. sanatate. E destul de bine documentat in istorie sau diverse stiinte ca densitatile de populatii (orice vreti voi: oameni, animale mamifere, pesti intr-un bazin de crestere intensiva, plante/pomi intr-o livada), amplifica aparitia bolilor respectivei populatii, scaderea la nivel individual & colectiv a imunitatii acelei specii precum si propagarea bolilor respective. Acestea in spectrul zootehniei/pisciculturii ‘moderne’, industriale este bine tinuta in control printr-o dozare intensiva cu antibiotice. Acesta este un link informativ (desigur reprezentativ pentru SUA unde lucrurile stau mai trist ca-n Europa/Romania) dar relevant pentru subiect.
– sacrificarea: pentru a fi incluse in sistemul comercial de consum pentru oameni, animalele sunt omorate in niste conditii tare barbare. N-o sa trenez pe acest topic, de cautat filmul Earthlings pe google, o simpla vizionare si topicul e clar.
– sistemic: oamenii se plang sau se simt in societatea cotidiana ca n-au putere, ca sunt lipsiti de influenta si ca sunt simpli consumatori. Se plang si se simpt explicit, sunt constienti de asta sau nu-s constienti, dar se simt letargici si decontectati de societate, semn al aceluiasi sentiment, dar inca neconstientizat sau rationalizat. Eh, nu e chiar asa sau nu trebuie neaparat sa fie asa. Eu consider ca in ce alegem sa ne investim energia (timp, bani, atentie, crez) – acela va creste in societatea noastra. Consider ca invidiual si colectiv propagam anumite sisteme, numite generic ‘ramuri ale economiei’ care sunt niste masinarii de ranit sistematic animalele, planeta samd. Si violenta & decontectarea asta fata de alte specii, cumva se pare ca se insinueata si-n relatiile dintre oameni, felul in care ne tratam intre noi ca oameni/societate, pe cei dragi, pe-ai nostri copii.
2. SANATATE.
E poveste lunga pe tema aceasta cu topicuri inca in dezbatere vis-a-vis de impactul in sanatate al alimentatiei exclusiv vegerariene. N-o sa intru in pseudo-disputele de tipul vitamina B12 (si presupusa deficienta rezultata in urma unei diete stricte vegerariene/vegane) sau ‘puritanismul’ unei diete vegeratiene vs 95% vegeratian & un pic de carne din an-in-Pasti. Mi se par puerile si fixiste.
O sa rezum acest punct doar astfel: e clar documentat de majoritatea organizatiilor de sanatate cum ar fi OMS ca o dieta echilibrata ar trebui sa contina (ca volume & periodicitate, de ma mult/des la putin/rar): cereale/seminte -> legume/fructe -> lactate/oua -> proteina vegetala (fasole, linte ciuperci) -> carne peste -> carne alba de pasare -> carne rosie. La o simpla cautare pe Google/imagini se vede clar cat din fiecare ar trebui sa mancam (ca volum si periodicitate).
La argumentul de mai sus adaug si sursa neadecvata de carne (preponderent din agro-industria alimentara), unde-am expus mai sus cu ce sunt hranite bietele animale, care desigur se transfera catre noi, mai ales partea de medicamente de tip antibiotice. La limita dintre mit si realitate, citeam ca in societatea ‘afluenta’ consumam sub 50% din antibiotice direct si restul indirect, prin carnea pe care-o mancam.
O alimentatie vegetariana corecta, informata si din surse bune este posibila. Cere un pic de efort, atat de timp, gatit & financiar – dar e posibil – ca deh, schimbarea suntem noi zice sloganul ala vechi. De uitat si ca alimentatia vegetariana ne-gandita, fara un balans intre legume-fructe-cereale-proteine sau alimente din cumparate din surse nesigure/indoielnice dpdv etic pot face un rau comparativ – voi scrie un articol separat despre pacatele agriculturii industriale ‘moderne’
3. INCALZIRE GLOBALA & ECOLOGIE
Pe scurt, la acest capitol suntem un pic in buda si proiectiile spun ca-o sa fie ‘fun’ in urmatoarele 2-3 sute de ani, pana ne oprim din emis monoxid de carbon si acesta va fi absorbit/reintegrat in atmosfera. Au aparut primele semne seriose si sistemice de schimbare climatica iar in vreo 10-20 de ani vor deveni ‘noul normal’. Exemple de semne sunt multe, listez doar cateva: incendii sistemice/periodice prin California, Grecia, Portugalia, dezghetul ghetarilor milenari, secete excesive & migratii de populatii din cauza asta, peste (variatii de populatii de insecte) prin diverse tari. Apa si resursele naturale primare (cum ar fi padurile, pamantul) vor fi ‘urmatorul petrol’.
Si-n contextul incalzirii globale, ne intrebam ce treaba are alimentatia – shaorma si fripturica mea de vita? Apai pe scurt, din cauza lantului agricol complex care necesita multe resurse pentru a produce o unitate de proteina animala. Iata diverse link-uri cu articole care-au dezbatut acest subiect in detaliu. Link, Link sau link. Dar rezumat:
– zootehnia produce 15-20% din emisiile ce determina schimbare climatica.
– 10 unitati energie vegetala/proteina pentru a produce 1 unitate animala
– 80% din terenul agricol e folosit pentru hrana animalelor care produc doar 18% din calorii si 37% of protele totale
– 1 kilogram de carne necesita de 10-100 de ori mai multa apa de produs vs. un kg de grau.
Prin 2005 deja era clar ca 90% din populatia de ‘pesti mari’ mari au disparut din cauza pescuirii excesive, sunt numeroase studii si proiectii legate de specii disparute sau ce vor disparea in scurt timp – anectodic mai vedem cateva anunturi in fiecare an ca specia X a disparut. Acidifierea oceanelor (care se ocupa de producerea a unei bune parti din oxigenul ce-l respiram), paduri imense taiate, areale naturale poluate samd. Fara a picta o imagine prea apocaliptica, n-am facut pe planeta astea prea multe de bine, desi in aparenta, noi ca societate cica-am fi in jocul evolutiei speciei – si personal nu cred ca-asa arata o specie in evolutie pozitiva/crestere :).
4. BUNASTAREA MINTII
Cred ca un om care mananca mai usor & sanatos, are si-o minte mai usoara. Poate si pentru simplu fapt ca e mai mult sange la cap in loc de la stomac pentru ca deh, carnea e o mancare grea :)). Nu s-au facut neaparat studii multe asupra impactului pozitiv al unei alimentatii bune asupra mintii, dar doar pot aduce anectodic in discutie faptul ca multi filosofi sau personalitati cu realizari importante au fost frugali si-au promovat beneficiile frugalismului.
—
Acestea sunt ‘pe scurt’ notele mele de viata, argumentele pentru care eu ma indrept catre vegetarianism sau cat mai mult din acesta in viata mea/noastra, de familie.
SUNT poate mai MULTE ARGUMENTE ce ne spun ca o schimbare trebuie sa se intample, daca vrem ca specie & ca planeta sa ne revenim. Acum e alegea fiecaruia daca tragem inca o noapte cearseaful pe ochi sau ne alegem sa facem ceva. Desigur, sunt multe de facut si situatia nu-i usoara, dar fiecare putem sa alegem sa facem putin cate putin. Un pic azi & timp de-o luna, un pic mai mult luna viitoare, samd. Si sa fim mandri ca contribuim si ca facem bine. Pentru a face bine se simte cel mai bine :))
Leave a Reply