Cum sa faci salata de vinete libaneza – Mutabal

Un mutabal de te lingi pe degete

Mutabalul este o salată de vinete libaneză – nu e cu mult diferită de rețeta pe care o făcea mama vara, în bucătăria devenită saună, într-un miros senzațional de vânătă arsă pe ochiul de aragaz (uaiaiaiaiai, ce poftă, ce amintiri). Ce ne place la mutabal în versiunea aceasta e textura mai fină și gustul mai sofisticat.

Am rugat-o pe prietena noastră Irina Pîrjol (best vegan cook in ze world) să ne povestească rețeta ei și noi s-o punem în aplicare.

Se dau de la mama natură:

– 2 vinete, 2 linguri de tahini, 2 căței de usturoi, un piiiiic de chimen măcinat și sare roz.(arăbeții mai pun și o lingură de iaurt gras)

Cum facem magia:

Se pun vinetele la cuptor, fiindcă așa se curăță de coajă mai ușor ulterior și nici nu te chinui apoi 10 zile să scoți mirosul din pereți. Vânăta e coaptă când coaja e zdrențe și miezul moale. Tai apoi vânăta în jumătate și scoți miezul cu o lingură.

Amesteci miezul  (la robot, la blenderul vertical sau manual vânjos) cu usturoiul pisat, cu cele două linguri de tahini (ok, noi punem 3, fiindcă e bestial. ok, punem 4!) și cu stropul de chimen. Și apoi o pișcătură de sare roz, fiindcă are multe minerale și de fapt nu e așa sărată.

Pe cât posibil, evităm să tăiem vânăta cu cuțit cu lamă metalică sau să scoatem miezul cu lingură de metal, ca să nu devină mutabalul ca după blocurile gri (unde stăm noi, majoritatea). Dacă facem așa frumos, cu tahini-ul la pachet, mutabalul chiar ar trebui să fie destul de deschis la culoare.

Apoi se încinge pe pâine prăjită, se mai decorează cu un pătrunjel, o măslină și opriți-vă dacă puteți!


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *